Activarea Windows a fost o parte a vieții utilizatorilor de PC încă din era Windows XP, deși Microsoft a simplificat procesul cu Windows 10 și Windows 11. Acum, pe un sistem de operare neactivat, utilizatorii au opțiuni limitate de personalizare a sistemului. Limitări similare ar putea fi aplicate în curând și pentru browserul Edge.
Într-un mediu de calcul tradițional, fiecare instanță Windows trebuie să fie achiziționată și activată pentru a debloca toate funcționalitățile. Activarea ajută Microsoft să se asigure că o copie a Windows este autentică și nu a fost utilizată pe mai multe dispozitive decât permite termenii licenței software.
Utilizatorii pot accesa majoritatea funcțiilor Windows fără activare, dar nu vor putea personaliza desktop-ul sau interfața sistemului de operare. Pagina de setări a sistemului va afișa un mesaj „Windows nu este activat”, ceea ce poate îngreuna utilizarea pentru cei fără licență sau pirați. Activarea Windows 10 sau Windows 11 poate fi încă realizată ușor cu unelte (neoficiale) adecvate, dar aceasta este o temă complet diferită.
În aprilie, testatorii beta voluntari care lucrau cu versiuni de vârf ale browserului nativ Windows au descoperit un detaliu interesant despre activarea Windows. Build-urile Canary ale Microsoft Edge păreau să includă o nouă caracteristică limitativă ascunsă în spatele comenzii „msEdgeLockSettingsInNonActivatedOS”, deși inițial nu existau confirmări despre efectele acesteia pe un sistem neactivat.
Schimbarea a fost acum confirmată, deoarece Microsoft probabil testează această funcție prin canalul Edge Canary. O viitoare versiune a browserului bazat pe Chromium ar putea împiedica utilizatorii să acceseze anumite opțiuni de personalizare din pagina de setări a software-ului, indicând starea de „neactivat” a Windows printr-un nou mesaj text afișat în partea de sus a paginii de setări.
Pierderea unor opțiuni de personalizare probabil nu va fi un impediment pentru utilizatorii hotărâți care nu doresc să plătească pentru activarea Windows. Microsoft Edge este utilizat în prezent doar de unul din zece utilizatori de Windows, conform ultimelor date de la StatCounter, și chiar o versiune nelicențiată a Windows ar trebui să păstreze compatibilitatea completă cu browsere terțe, cum ar fi Google Chrome sau Mozilla Firefox.
Înapoi în zilele Windows XP, activarea Windows era cunoscută sub numele de „Activarea Produsului Microsoft” și includea tehnologii DRM serioase pentru a încerca să prevină pirateria software.