Retelele 5G revolutioneaza peisajul IoT

Retelele 5G revolutioneaza peisajul IoT


Cu tehnologia 5G influențând în continuare peisajul IoT, ne gândim cum pot fi navigați obstacolele infrastructurii existente pentru ca afacerile să progreseze către 6G. Următoarea eră a tehnologiei 5G este în plină desfășurare, aducând oportunități și provocări pentru Internetul Lucrurilor (IoT).

Cererea continuă pentru servicii de procesare a datelor și comunicații, tehnologia 5G poate ajuta la îmbunătățirea eficienței operaționale. Combinând 5G și IoT, cu cazuri de utilizare cum ar fi gestionarea energiei, asistența medicală și monitorizarea la distanță, afacerile ar putea beneficia de latență redusă, viteze mai mari și o lățime de bandă mai largă.

Lucrând pentru a crește viteza și lățimea de bandă, 5G poate contribui la inaugurarea unei noi ere de transformare digitală în sectoarele tehnologice de vârf, inclusiv AI, Big Data și realitate virtuală și augmentată (VR/AR). În plus, ar putea revoluționa industrii esențiale precum producția, transportul și energia.

Cu implementarea continuă a 5G care să transforme conectivitatea, tehnologia este bine poziționată pentru a susține cazurile de utilizare IoT care necesită comunicații de mare viteză sau se bazează pe analiza rapidă a datelor. De asemenea, va permite un control mai mare asupra caracteristicilor rețelei, cu posibilitatea pentru afaceri de a programa dispozitive IoT pentru cazuri de utilizare individuale.

De exemplu, noile funcționalități oferite de 5G pentru IoT includ noi caracteristici pentru a se adapta atât densității cât și capacității necesare pentru dispozitive extrem de conectate, cât și pentru a da dispozitivelor mai multă libertate de a reduce caracteristicile pentru a utiliza rețeaua 5G.

Următoarea generație de inovații IoT: Pregătirea în siguranță pentru 6G Afacerile vor trebui să ia în considerare provocările inițiale și chiar obstacolele, când vine vorba de integrarea 5G – și eventual 6G – în infrastructurile IoT existente.

„Depășirea acestor provocări necesită o abordare mai tactilă care se concentrează pe soluții scalabile, flexibile, folosind computația la marginea rețelei pentru a gestiona procesarea datelor mai aproape de sursă și adoptând măsuri de securitate robuste”, comentează Andersson. „Eforturile colaborative între furnizorii de tehnologie și întreprinderi sunt o parte necesară pentru a naviga aceste obstacole și pentru a valorifica întregul potențial al conectivității de generație următoare.”

Cu 5G plasând cerințe crescute pe industriile esențiale, în plus față de centrele de date care trebuie să gestioneze mai multe dispozitive și conexiuni, afacerile vor trebui să navigheze upgrade-urile de infrastructură astfel încât organizația lor să fie cât mai pregătită. Ca rezultat, operațiunile lor vor fi probabil mai fără probleme și mai sigure.

Va exista, de asemenea, costuri crescute de navigat, în special în timpul unei crize energetice, deoarece creșterile de date necesită o protecție mai mare a datelor pentru a asigura că calea către 6G nu duce la noi amenințări digitale.

Rețelele 5G ar putea deveni vulnerabile la atacuri dacă nu sunt implementate corect. SDxCentral subliniază că multe dispozitive IoT au mecanisme de autentificare moștenite slabe care le pot face mai susceptibile de a fi compromise de actorii amenințării.

„În 2022, atacurile malware IoT au crescut cu 87%, iar multe entități publice și private implementează standarde de securitate cibernetică”, explică Coffin. „Având o viziune holistică asupra pregătirii pentru securitatea cibernetică pentru IoT va fi o necesitate majoră pentru furnizorii, pe măsură ce dispozitivele IoT cresc în adoptare.”

Calea de la 5G la 6G va servi în cele din urmă pentru a debloca inovații IoT revoluționare, când este combinată cu alte tehnologii noi, cum ar fi AI, computația la marginea rețelei și VR/AR. Cu afacerile care abia acum încep să accelereze adoptarea IoT, acestea vor depinde de 5G/6G pentru a avansa mai departe.

„Părțile interesate ar trebui să-și schimbe accentul către construirea unei infrastructuri mai agile pentru a se pregăti, precum și pentru a promova parteneriate strategice care vor îmbunătăți orice oferte curente sau viitoare”, descrie Andersson. „Cu prioritizarea scalabilității și flexibilității în cadrul ecosistemelor digitale, afacerile își pot întări poziția prin valorificarea întregului potențial al 5G/6G pentru IoT și pentru a conduce avansurile tehnologice și beneficiile reale și tangibile ale afacerilor.”

Coffin oferă exemple de cazuri de utilizare, adăugând: „Instruirea XR se dovedește a fi o metodă mult mai fiabilă de instruire a angajaților decât instruirea în clasă și este probabil că vom vedea căști XR în magazinele alimentare, fabrici și comercianți cu amănuntul din întreaga lume în viitor.

„Pentru părțile interesate din IoT corporative, riscurile de securitate cibernetică ale IoT sunt una dintre problemele majore pe care industria trebuie să le rezolve și să se pregătească pentru, mai ales când vedem o creștere masivă a dispozitivelor IoT într-un număr larg de industrii. Luarea de măsuri pentru a construi o strategie de testare a securității cibernetice acum va fi neprețuită în anii următori, pe măsură ce 5G și 6G permit mai multe cazuri de utilizare și deblochează un potențial IoT mai mare.”