Stresul este adesea perceput ca o senzație exclusiv negativă: termenele de lucru se acumulează, dramele familiale își lasă amprenta, programele aglomerate ne epuizează și ajungem să ne simțim drenati.
Stresul apare atunci când cineva simte un dezechilibru între o provocare și resursele pe care le are la dispoziție pentru a o gestiona, explică Kathleen Gunthert, profesor de psihologie la Universitatea Americană. Cercetătorii au identificat două tipuri de stres – „distresul”, care se referă la stresul negativ (cum ar fi o despărțire) și „eustresul”, care se referă la stresul pozitiv (cum ar fi începerea unui nou loc de muncă).
Stresul cronic – definit ca „răspunsul fiziologic sau psihologic la un eveniment stresant intern sau extern prelungit”, conform Asociației Americane de Psihologie – a fost legat de obiceiuri alimentare nesănătoase, probleme ale pielii, diminuarea dimensiunii creierului și chiar o probabilitate crescută de boli cronice.
Cu toate acestea, în doze mici, experții spun că stresul poate avea de fapt câteva efecte pozitive. Nivele moderate de stres zilnic, gestionabil – cunoscut și sub numele de „eustres” – pot ajuta la protejarea împotriva deteriorării oxidative, care este legată de îmbătrânire și boală, a descoperit un studiu din 2013 publicat în Psychoneuroendocrinology.
Iată câteva beneficii neașteptate ale experimentării unei cantități mici de stres.
Stresul crește motivația Deși stresul intens poate fi copleșitor și poate scădea motivația, o cantitate mică poate fi foarte utilă pentru a demara activitatea. „Nivele medii de stres pot îmbunătăți motivația noastră”, spune Gunthert. De exemplu, stresul unui termen limită poate ajuta oamenii să se concentreze și să fie mai atenți pentru că timpul este pe sfârșite. „Cu toții am avut experiența de a spune, ‘oh, trebuie să fac asta și asta’, dar nu putem găsi motivația de a o face până când nu suntem stresați deoarece trebuie să o predăm a doua zi și deodată apare motivația”, spune ea. „Acel răspuns de luptă sau fugă ne poate stimula uneori.”
Stresul poate construi reziliență și încuraja creșterea Deși stresul poate fi copleșitor, el obligă, de asemenea, oamenii să găsească soluții la probleme, construind în final încredere și abilități care sunt importante pentru experiențele viitoare, spune Peter Vitaliano, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Washington. Cu o reziliență și încredere crescute, oamenii tind să se simtă mai puțin amenințați și mai în controlul situațiilor lor, spune el.
Allison Berwald, un asistent social licențiat din New York, spune că folosirea stresului pentru a înfrunta temerile sau provocările poate ajuta de asemenea la gestionarea experiențelor în loc să le eviți. După ce înfrunți o teamă, te vei simți mai pregătit să o gestionezi în viitor, deoarece ai experimentat-o deja, spune ea.
Stresul poate promova legăturile interpersonale Unul dintre cele mai surprinzătoare beneficii ale stresului este că poate ajuta la construirea relațiilor interpersonale, care sunt esențiale pentru sănătatea generală. „Conexiunea socială este unul dintre cei mai protectori factori împotriva problemelor de sănătate fizică și mentală”, spune Gunthert. Când oamenii se simt iubiți și înțeleși de altă persoană, se simt mai puțin singuri și izolați.
Grupurile de suport, de exemplu, sunt un loc excelent pentru oameni să vorbească despre stresurile lor cu alții, ceea ce construiește compasiune și, la rândul său, hormoni pozitivi, spune Vitaliano. Deschizându-se unul altuia, oamenii se simt mai bine pentru că pot relaționa cu luptele celuilalt și își pot valida sentimentele, creând pozitivitate dintr-o experiență negativă.
Vorbirea cu prietenii și familia poate construi și întări, de asemenea, relațiile. „Multe dintre prieteniile noastre sau relațiile de familie nu ar fi la fel dacă nu ne-am fi sprijinit reciproc în timpurile mai grele”, spune Gunthert.
Stresul face parte dintr-o viață plină de sens O viață fără stres nu este neapărat mai bună. Luați, de exemplu, un student la studii postuniversitare. Procesul de aplicare este competitiv, cursurile pot fi provocatoare și după absolvire, tranziția de la un cadru academic la unul de afaceri poate fi un proces de învățare. Cu toate acestea, la final, se realizează ceva de care se poate mândri, spune Gunthert. „Lucrurile de care suntem cel mai mândri și care aduc cel mai mult sens în viețile noastre sunt grele”, spune ea. „Dacă am elimina stresul, am elimina probabil și mult din sensul vieților noastre.”